Winter is here!

Zo, de eerste week van 2021 zit er op! Vinden jullie dat ook altijd zo’n gekke week? Na alle ‘drukte’ rondom de feestmaand december lijkt het alsof je die eerste week in een zwart gat valt…en dat het weer hier ons echt niet goed gezind was afgelopen week maakte het niet veel beter.

We begonnen de week nog heerlijk zonnig, het was met 15 graden frisser dan normaal maar desondanks brachten we de zondag nog heerlijk door op het terras aan het strand. Tot 13.00 uur welteverstaan, daarna ging de avondklok weer in en moesten we ,voorlopig voor de laatste keer, de rest van de dag binnen blijven. Gelukkig hebben we een balkon op het zuiden dus konden we daar prima verder genieten van de warme zonnestralen op onze huid.

Een balspelletje doen op het strand op een zonnige zondagochtend.
Daarna natuurlijk nog even verder van de zon genieten op het terras totdat de avondklok in gaat.

In de weerapp werd gewaarschuwd voor code geel; extreem lage temperaturen. In Nederland zou je dan denken aan temperaturen van -10 of -15, wintertenen en maak je je op voor een eerste rondje schaatsen op natuurijs maar hier bedoelen ze dan een graad of 10. Dat klinkt koud maar we kunnen je verzekeren dat dat nog steeds ‘korte-mouwen-weer’ is als er een strak blauwe lucht met stralende zon is. Als he, ik schrijf als! De zon laat ons deze eerste week van januari namelijk genadeloos in de steek en dan zijn deze temperaturen dus niet meer fris maar echt koud! Hier is geen centrale verwarming en onze enige bron van verwarmen is de airconditioning die ook als heater kan functioneren (maar die we liever niet gebruiken omdat die lucht niet altijd goed is voor Tess) én de oven die we maar iets langer laten openstaan na het bereiden van een ovenschotel.

Tess woont deze week in haar joggingbroek met een dikke trui en de dikke huissokken met de foto’s van familie leden er op; deze heeft ze van hen cadeau gekregen voor ons vertrek. School is weer begonnen dus rolt ze om 07.00 uur uit haar bed om een banaan en een kop thee te pakken, poetst (hopelijk) haar tanden en om 07.15 uur zit ze redelijk toonbaar voor de camera in de klas. Hoewel het nog steeds veel beter met haar gaat dan in Nederland heeft dit ‘slechte’ weer toch al wel invloed op haar. Ze is sneller duizelig, is wat witjes en die vuurrode warme wangen worden weer zichtbaar. Het duurde dan ook niet lang tot ze aan gaf dat ze zich niet zo best voelde.

Woensdag voelde ze zich fysiek echt niet lekker, was verdrietig en voelde zelfs voor het eerst een klein beetje heimwee. Tot overmaat van ramp liet ze mij dat pas weten pas nadat ik klaar was met werken. Op mijn vraag waarom ze me niet eerder had laten weten dat ze zich zo voelde antwoordde ze dat dat niet kon omdat ik aan het werk was. Auw! Een flinke steek in mijn moederhart… ik vertelde haar dat zij altijd op nummer 1 komt en me echt wel even had mogen storen. Haar antwoord ontroerde me ‘ mam jouw cliënten hebben grotere problemen dan ik, zij hebben je meer nodig’. De steek in mijn moederhart maakte plaats voor trots; wat een heerlijk positief, lief en empatisch kind hebben we toch op de wereld gezet…

Oma krullie & opa Geert op de warme sokken!

We bespraken wat haar dwars zat, knuffelden even en besloten deze dag dan maar officieel tot baaldag te verklaren. Tess ging even lekker douchen om daar van op te knappen en ik liep naar het kleine supermarktje beneden om voor haar een reep van haar lievelingschocolade te kopen die ze daarna onder het genot van een kop thee en een dekentje op de bank op heeft gegeten. Op een baaldag moet je gewoon even pas op de plaats doen en is Netflix en chocolade geoorloofd! De volgende dag verruilde ze bij het wakker worden (eindelijk) haar joggingbroek en trui voor een jeans en een leuk shirtje, smeerde ze weer zwarte eyeliner op haar oogleden en hoorde ik na schooltijd weer het vrolijke gegiechel van haar en haar vriendinnen (via Teams) uit haar slaapkamer komen. Soms moet je even toegeven aan een baaldag om daarna weer vooruit te kunnen!

Hoewel het droog weer was bleef het wel fris buiten, maar dit weerhield ons er niet van om toch dagelijks na het werk nog een wandeling te maken. Ergens was het ook wel lekker kneuterig om bij thuiskomst met een beker warme chocolademelk onder een dekbed weer op te warmen. Het voelde bijna als een echte winter! Al heeft deze winter voor ons nu wel lang genoeg geduurd. De vooruitzichten zijn gelukkig weer beter; de zon komt terug! We weten dat we vergeleken met jullie in Nederland écht niet mogen klagen, maar eerlijk is eerlijk; wij komen hier natuurlijk wel voor de aangename temperaturen en de zon!

Weer een nieuw strand ontdekt om heerlijk te kunnen wandelen, laat die warmte maar terugkomen!

3 antwoorden op “Winter is here!”

  1. Noorden van Spanje had een dik pak sneeuw en – 30 graden .
    Hopelijk word het snel weer beter bij jullie .En trots op Tess hoe zij zich erdoor sleept .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *