De beste wensen voor 2022!

En toen was het ineens alweer 2022! De tijd hier vliegt echt voorbij, nog maar even en dan gaan we alweer terug naar Nederland. Maar eerst nog even een terugblik op de laatste dagen van vorig jaar.

Vlak voor de feestdagen werden de Corona maatregelen hier toch nog aangescherpt. Op kerstavond en 1e kerstdag moest je voor toegang tot restaurants een negatieve test laten zien; gevaccineerd of ongevaccineerd. Dit gold ook voor 30, 31 december en nieuwjaarsdag. Voor ons had deze testplicht geen gevolgen; wij hadden onze plannen toch al zo afgestemd dat we niet met de kerstdrukte in de horeca zouden zijn. De avond voor kerstavond aten we in een restaurant in het dorp waar het niet al te druk was maar wel heel gezellig. Sfeervol versierd en met live kerstmuziek op de achtergrond. Kerstavond zaten we lekker thuis; tapas op tafel, in onze ‘chill-pakken’ op de bank en kerstfilms op tv. Eerste kerstdag begonnen we met een kerstontbijt en hadden we ‘s avonds gezellig samen gekookt en heerlijk gegeten. Tussen het eten door hebben we een uitstapje gemaakt naar de ‘serra de monchique’; een gebergte waar we het hoogte punt ‘Foia’ hebben bezocht. Hier vind je de ruïnes van een klooster uit 1632. Met zijn 902 meter hoog nog een hele klim omhoog trouwens! Helaas was het op die hoogte vreselijk bewolkt, dus van het panorama uitzicht konden we écht niets zien! Wellicht dat we een deze dagen nog eens terug gaan als het onbewolkt is. Overigens merken we hier toch dat het iets vaker bewolkt en mistig is dan in Albufeira. Wellicht dat dat toch komt doordat Carvoeiro westelijker gelegen is? Hoewel het huis echt helemaal geweldig is, zijn we wel al overtuigd dat we volgend jaar niet meer naar deze plek terug gaan. Tess voelt zich top hoor, maar we moeten hier toch net iets meer rekening houden met de luchtvochtigheid en dat was nou juist niet de bedoeling.

Serra de Monchique, onderweg naar de top!
Aangekomen bij het hoogste punt…. Helaas geen zicht!

Oudejaarsdag was het prachtig weer; een stralende zon en een graad of 20. Na jaren vertoeven in Albufeira hebben we daar ‘vrienden’ gemaakt bij een van onze favoriete restaurants in de haven. We besloten nog even een laatste bezoekje aan hem te brengen voordat hij een aantal maanden naar zijn familie in India zou gaan. Na een gezellige en uitgebreide lunch in de zon aan het water, met uitzicht op de mooiste boten, reden we weer terug naar huis. Oudejaarsavond zaten we met z’n drieën opgetut in huis op de bank; de oudejaarsconference van Peter Pannekoek op tv en rond de klok van 23.00 uur stroomden de nieuwjaarswensen binnen. In Nederland was het al 2022, wij moesten nog een uurtje wachten. Dat laatste uur besloten we op het dakterras af te wachten; Tess fungeerde als dj en zo bouwden we ons eigen dansfeest op het dakterras tot de klok ook bij ons 12 sloeg en we konden genieten van het vuurwerk!

Oudejaarsavond op het dakterras!

Wij hebben deze week een weekje vakantie met z’n drieën. Even geen werk en school maar lekker elke dag erop uit en samen genieten. Onze geplande tripjes naar Lissabon en Sevilla kunnen helaas niet doorgaan; we hebben nog in ieder geval tot 10 januari een negatieve test nodig voor een hotelovernachting in Portugal en zonder negatieve test komen we ook de grens tussen Spanje en Portugal niet over. Plus dat we met de toenemende Corona besmettingen ook geen risico’s willen nemen en daarom drukke plekken vermijden. Dat mag de pret niet drukken, er is hier in de omgeving ook nog genoeg te ontdekken.

Zo zijn we de vakantie begonnen met een autorit en wandeling naar het stuwmeer ‘barragem do funcho’ waar we onze ogen uitkeken. Wat een prachtig uitzicht! Het is ook het leefgebied van de Iberische lynx. Deze diersoorten behoorden in 2002 tot de bedreigde diersoorten. Door bosbranden, de aanleg van wegen, een teruglopende konijnenpopulatie en menselijk ingrijpen waren er nog maar heel weinig lynxen over. In 1970 werd het een beschermde diersoort maar dat veranderde niet veel aan de situatie. In 2016 zijn er in Spanje en Portugal lynxen vanuit een fokprogramma uitgezet in het wild en inmiddels zijn er naar schatting weer zo’n 1.000 Iberische lynxen in het wild en neemt de populatie toe. Wij hebben er geen gezien, maar de kans dat we er een zouden zien was gezien de populatie en het grote gebied ook wel heel erg klein..

2 antwoorden op “De beste wensen voor 2022!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *