Vakantie verslag!

Deze blog schrijf ik in de auto, onderweg naar Nederland. De tijd in Portugal is echt voorbij gevlogen, het schrijven van blogs is er daardoor behoorlijk bij ingeschoten maar hier nog een laatste blog!

De eerste week van Januari hadden we alle drie vakantie. We hadden het zo leuk bedacht; een weekje vakantie en dan een paar dagen naar Lissabon, een paar dagen naar Sevilla en als het even zou lukken ook nog naar Gibraltar. Niets van dit alles lukte uiteindelijk want tsja; dat vervelende virus waarvan we de naam niet gaan noemen ,maar het begint met de C en eindigt op ovid, gooide natuurlijk roet in het eten!

We besloten dus ‘thuis’ te blijven en vanuit daar de stadjes en dorpjes te bezoeken die al jaren op ons lijstje stonden, maar waar we steeds niet aan toekwamen. We begonnen met de stad Tavira, ook wel het ‘Venetië van de Algarve’ genoemd en zo’n 30 kilometer van de Spaanse grens. Tavira is beroemd om zijn kerken en schijnt maar liefst 38 kerktorens te hebben. Wij hebben ze niet allemaal gezien maar dat werd ruim goed gemaakt door de leuke winkelstraat en de mooie ‘ponte Romana’, de Romaanse brug die de oost -en westoever van de stad verbind. Na een wandeling door de stad besloten we aan de rivier Gilâo op een terras in de zon te lunchen. We bestelden een cataplana (een typisch Portugese bolle ‘pan’ van koper, waarin vlees/vis/groenten/aardappelen langzaam garen, een beetje vergelijkbaar met een tajine uit Marokko) en een kan Sangria.

Kerktorens in Tavira.
De Romaanse brug.
Cataplana met vis,vlees en groenten.

De volgende dag reden we juist de andere kant op; naar het westen! We reden door het nationaal park naar het stadje Aljezur. Helaas hadden we geen mooi weer; het was stormachtig met af en toe een regenbui. De westkust van Portugal is met zijn hoge golven en hoge kliffen behoorlijk ruig en een paradijs voor de surfsport; die hier veel wordt beoefend. Helaas had Tess wat moeite met ademhalen door het vochtige weer en de harde en frisse wind dus maakten we alleen een korte wandeling, lunchten we in een leuk restaurantje tussen de locals en reden we daarna weer richting de Algarve waar de zon wél scheen.

Woensdag reden we naar Faro en was onze eerste stop bij de capella dos ossos, Tess en ik waren hier al geweest maar Mark wilde het ook graag zien. Na een kort bezoek aan de bottenkapel reden we door naar ‘parq natural da Ria Formosa’, een beschermd natuurreservaat van maar liefst 60 kilometer lang. In het park liggen verschillende eilanden die worden omgeven door een labyrint van kanalen en lagunes. Dit gebied is een populaire bestemming voor veel verschillende vogelsoorten. Het park is zowel te voet als met een kano of boot goed te verkennen. Wij kozen ervoor om het te voet te doen en waren daar achteraf heel blij mee, want we vonden de groep flamingo’s die het park regelmatig komen bezoeken en zagen heel veel ‘fiddlercrabs’ (krabben).

Donderdag was het een stralende dag en besloten we nog een poging te doen om het mooie uitzicht vanaf de top van het Monchique gebergte te bekijken. De wandeling vanuit het stadje naar de top is zo’n 7 uur; wij vinden wandelen tof, maar het moet wel leuk blijven, dus besloten we wel naar de waterbron (waar Monchique ook om bekend staat) te wandelen en daarna met de auto verder omhoog te gaan. Vanuit Monchique reden we naar het vissersdorp ‘Ferragudo’, gelegen aan de monding van de Rio Arade aan de Atlantische oceaan. Daar aten we in de vissershaven. De vissers waren vlak naast het terras de vangst van die dag aan het binnenhalen, verser krijg je het niet!

Monchique.
Het uitzicht!
Ferragudo!
Vers gevangen vis!

De rest van de vakantie brachten we vooral door op voor ons bekende plaatsen, het strand en in wandelgebieden.

De boardwalk in Carvoeiro

Afgelopen donderdagmiddag zijn we, iets eerder dan verwacht, vertrokken richting Nederland. Dit keer hebben we overnacht in Salamanca, in Spanje. Een prachtige stad met mooie monumentale gebouwen van glimmend zandsteen. Ondanks dat het donker was toen we aankwamen keken we onze ogen uit tijdens een avondwandeling door de stad. Vrijdag hebben we overnacht in Frankrijk en inmiddels rijden we net Nederland binnen. Nog 2,5 uur rijden en dan zijn we weer thuis en zit het overwinteren er weer op! Tess voelt zich top, gebruikt nog maar 2 soorten medicijnen, heeft totaal geen last van benauwdheid en heeft energie voor 10! Voor het eerst miste Tess haar vriendinnen heel erg en baalde ze dat ze geen leuke & bijzondere dingen mee kon doen met de feestdagen. Dat gaan we volgend jaar anders doen, zodat we in ieder geval de decembermaand thuis zijn.

Avondwandeling in Salamanca!

Wij gaan de komende tijd gebruiken om na te denken over het overwinteren voor komend jaar; dat we gaan is zeker! Maar wanneer, hoelang en de bestemming is nog onbekend. Wel gaan we ons ook eens oriënteren op Spanje. Zoals we in Twente zeggen ‘KWW’ oftewel kiek’n wat ‘t word!

Eén antwoord op “Vakantie verslag!”

  1. Weer een fijne tijd in Nederland.Wij blijven voorlopig nog even in Portugal hangen.
    Nu nog in de Algarve,maar zakken langzaam af naar midden Portugal. Het gaat jullie goed !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *