Gelukkig nieuwjaar!

Na de kerstdagen blog beloofden we een oud & nieuw blog. Deze liet langer op zich wachten want Mark was in Portugal en Tess had schoolvakantie dus we konden even volop van elkaars gezelschap genieten. En dat hebben we gedaan!

We hebben weer prachtige plekken bezocht, flinke wandelingen gemaakt en heerlijk geluierd (in badkleding!) op het strand. Mark is inmiddels alweer even terug naar Nederland en Tess heeft er weer een weekje school opzitten dus hoog tijd om de nieuwe blog te schrijven en nog even wat mooie plaatjes met jullie te delen.

Maar terug naar Oud & Nieuw! Daar waar we met de kerstdagen een gigantische drukte verwachtten in de supermarkt, en deze uitbleef, was er een dag voor oudejaarsdag geen doorkomen aan in de supermarkt! Overvolle parkeerplaatsen, files in de gangpaden in de supermarkt, dringen bij de slager.. het leek wel uitverkoop. De Portugezen pakken duidelijk flink uit met oud & nieuw.

Wij kochten eigenlijk vooral ingrediënten voor Mark’s beroemde én traditionele arretjescake en moesten goed zoeken naar bladerdeeg voor de appelflappen van Tess. Bladerdeeg koop je hier dus niet zomaar in elke supermarkt, maar we moesten de oliebollen al missen dus de appelflappen moesten er echt komen!

Uiteindelijk vonden we iets dat op bladerdeeg leek en konden we ‘s middags (een soort van) appelflappen bakken. Arretjescake in de koelkast, appelflappen in de oven én alvast een glaasje bubbels in de zon op het balkon. Ondertussen kregen we in de familie app een video van nichtje Logan die in Nederland oliebollen verkocht om zo sneller haar spaardoel te behalen, en wij kochten natuurlijk een paar ‘virtuele’ oliebollen. En we kregen van heel veel mensen foto’s van de dichte mist in Nederland.

In Nederland kan Tess met oud & nieuw normaliter al niet naar buiten (althans niet zonder heel veel extra medicatie) maar als het dan ook nog mistig is, zit er helemaal niets anders op dan een aantal dagen (!) binnen te blijven met de deuren en ramen ,incl rolluiken, dicht. We beseften ons maar weer eens hoe goed we er aan doen om te overwinteren met Tess. Hoe anders was dat nu.. geen vuurwerk, geen vuurtonnen én geen medicatie.

Oudejaarsavond aten we ‘thuis’ tapas terwijl we naar de eindejaarsconference van Martijn Koning keken en gingen we nog even FaceTimen met de ouders van Carmen voordat haar moeder de nachtdienst in ging. Rond 21.30 uur liepen we ,opgedoft, naar het strand beneden. In de restaurantjes waar we langs liepen was het een drukte van belang, maar ook op- en rondom het strand was het gezellig druk. Op het strand was een goed feest aan de gang met een live optreden op een groot podium, mooi verlichte boten op zee en we kregen alvast een voorproefje op de vuurwerkshow die zou komen.

Rond 22.00 uur was het echt druk te noemen, overal op het strand legden mensen dekens neer om op te zitten en kwamen de flessen wijn en champagne uit de tassen. We merkten al snel dat wij niet zo goed voorbereid waren als de locals. Wij hadden namelijk niets bij ons. Er stond nergens een dranktent op het strand waar we iets konden kopen en we kregen het langzamerhand toch wat koud in onze feest outfits dus besloten we terug te lopen naar het appartement waar we vanaf het balkon de vuurwerkshow konden bekijken. Op de terugweg stonden er echt overal mensen langs de kant van de straat te wachten op het vuurwerk, hele picknicktassen waren meegenomen en iedereen leek elkaar te kennen. Een en al gezelligheid en tot onze verbazing nergens politie op de been. Hoewel de gemeente honderden extra parkeerplaatsen had gecreëerd rondom de haven, stond in onze straat alles vast qua auto’s. Het leek wel of de hele stad naar het strand was gekomen!

Eenmaal terug in het appartement zijn we met zijn drietjes lekker kneuterig met een deken over en een glas warme Glühwein op het balkon gaan zitten. In Nederland was het toen al 2020 en op whatsapp ging het al los met gelukkig nieuwjaar wensen van lieve familie, vrienden en collega’s. Om precies 24.00 uur barstte er een prachtige vuurwerkshow vanaf zee los. Tussen het vuurwerk door vlogen twee stuntvliegers die een indrukwekkende show opvoerden, echt een spektakel om te zien. We wensten elkaar natuurlijk een heel gelukkig nieuwjaar en om half 1 was de show afgelopen, iedereen zocht zijn auto weer op en reed weg. Om 01.00 uur was het weer muisstil op straat! Geen enkele last van vuurwerkdampen, geen vuurwerkslachtoffers, geen belaagde hulpverleners…. maar oké, eerlijk is eerlijk, wel minder gezelligheid dan in Nederland.

Een voordeel van zo’n rustige oud & nieuw is toch wel dat je de volgende dag geen kater hebt én dat we geen moment hoeven na te denken of de luchtkwaliteit goed genoeg is om met Tess naar buiten te gaan. We zaten dus de volgende ochtend al om 09.30 uur fris en fruitig te ontbijten buiten in de zon en lagen ‘s middags weer te luieren op het strand… na de nieuwjaarsduik uiteraard!

2 antwoorden op “Gelukkig nieuwjaar!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *